Pasta med knivmusslor i tomatsås

Ursprunget till detta recept finns på matbloggen karlstein.nu. Det blev gott men formatet på receptet var svårt att läsa, och dessutom vill jag ha det till hands vid fler tillfällen. I allt väsentligt är receptet ojusterat.

Tillagningstid cirka 45 minuter (30 min om man är superproffs och supereffektiv).

Ingredienser

Antalet portioner det räcker till beror på hur stor andel av musslorna som inte behöver kasseras. Tänk 2-4 portioner. Ju fler musslor som är OK, desto större kärl behövs för tomatsåsen. Är alla musslor bra räcker det till fler – då kan du behöva dubbla mängden tomatsås. Går att spara till dagen efter, men inte längre än så.

Musslor är inte billig mat, i alla fall i östra Sverige, så gör dem inte orätt genom att snåla på kvaliteten på de övriga ingredienserna.

1 nät knivmusslor

Olivolja
3-4 skivade klyftor vitlök
Färsk persilja
3 msk tomatpuré

1 dl vitt vin – torrt, ej med karaktär av ek eller äpple (tex Chateau Jolys, om du även tänker servera det till maten)
2 msk koncentrerad fisk och/eller skaldjursfond
1 burk finkrossade tomater (helst modell bättre, tex Mutti)
Några nypor chiliflakes
Salt efter smak

Pasta för så många personer som det ska räcka till; typen Bavette passar bra till såsen

Rejäl kastrull eller traktörpanna, med lock, för såsen
En kastrull till pastan
Durkslag

Stekpincett, för att plocka upp skal ur såsen utan att bränna fingrarna

Tillvägagångssätt

Täck botten på det kärl du ska laga såsen i med olivolja. Det gör inget om det blir mycket. Sätt på mellanvärme.

Skiva vitlöken, lägg i kärlet.

Klipp ner persilja över vitlöken, lägg till tomatpurén, och rör runt. Sautera – vitlöken ska bli max gyllenbrun och får inte brännas.

Slå i det vita vinet, skaldjursfonden, och de finkrossade tomaterna. Klipp ner mer persilja, salta väl, och rör ner några nypor chiliflakes. Lägg på locket. Såsen ska skjuda i minst 15 minuter.

Starta pastavattnet, om du kokar det på spisen – använder du vattenkokare för att att hetta upp vattnet kan du vänta lite innan du börjar med pastan.

Gå igenom knivmusslorna och ta bort alla som är uppenbart dåliga – krossade eller väldigt öppna. Lägg de som är kvar i ett durkslag och skölj noga under rinnande vatten. Fler kan behöva tas bort. Låt vila i durkslaget.

De musslor som inte fick godkänt samlar du ihop och lägger i en väl försluten plastpåse. De kommer börja lukta väldigt illa väldigt fort…

När såsen kokat i minst 15 minuter tar du de sköljda musslorna och fördelar dem i såsen. Lägg på locket och koka åtminstone tills alla musslor öppnat sig – minst 5 minuter. Såsen blir inte sämre av att koka lite längre än så. Alla musslorna måste vara väl nere i sås, det räcker inte med att de ligger ovanpå. Du kan behöva mecka om lite med dem under resten av tillagningstiden.

Sista steget för såsen är att ta bort alla skalen: musslorna ska ha släppt helt. De som inte öppnat sig helt, och/eller om musslan fortfarande sitter fast, ska slängas.

När både pastan och såsen är klar fördelar man på tallrik, klipp lite persilja över som dekoration.

Bara att äta!

Advertisements